Another great RocketTheme Joomla Template brought to you by the RocketTheme Joomla Template Club.

Napi bölcsességek

"Csak azt az embert lehet meggyógyítani, aki hajlandó megváltoztatni az életvitelét." (Hippokratesz)

.
Főoldal Terápiák Hormonegyensúly
Mi a helyzet a férfiaknál?

 

Anatómiai háttér

A progeszteron termelődése és jelenléte a férfiakban életbevágóan fontos, hiszen a férfi szervezete progeszteronból fog előállítani kortikoszteroid hormonokat és tesztoszteront. A férfiak sokkal kisebb mennyiségben állítanak elő progeszteront, mint a nők, de ettől még számukra is egy nagyon fontos hormon. A prosztata anyagcsere folyamatait a legmeghatározóbb részben hormonok befolyásolják, főleg az ösztradiol, a progeszteron és a tesztoszteron, melyet a herék állítanak elő. Ezek pedig közvetlen kapcsolatban vannak az agyalapi mirigy  hormonjaival, főleg az FSH-val és LH-val, csak úgy, mint a nőknél a petefészek működése. A prosztata és a női méh egyaránt ugyanazokból az embrionális sejtekből fejlődnek ki, és mindkettő ugyanazokra a nemi hormonokra reagálnak ? ösztradiolra, progeszteronra és tesztoszteronra. Ugyanígy, a férfiaknál a herék, míg a nőknél a petefészkek szintén ugyanazokból az embrionális sejtekből fejlődnek ki. Egy megtermékenyített petesejt XX kromoszómával petefészkeket és méhet fog kialakítani, míg egy XY kromoszómás megtermékenyített petesejt pedig heréket és prosztatát fog kialakítani.

 

Hol kezdődik a baj?

Dr. Lee kutatásai alapján a prosztatában (és a szőr/haj tüszőkben) van egy enzim (5-alpha-reduktáz) amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (ezentúl DHT) alakítja. Így a magas DHT szint a szőrtüszőkben az elsődleges oka a férfiak kopaszodásának. Arra a megállapításra jutott, hogy a DHT erőteljesen stimulálja a prosztata sejtek proliferációját, azaz burjánzását, ezzel prosztata megnagyobbodást okozva. Ez a megnagyobbodás sajnos azt is magával hozza, hogy szűkül húgycső csatorna, mely vizelési zavarokhoz vezet. Egy messzebbremenő következtetése szerint pedig a jelentősen magas DHT szint a prosztata rák okozója!

 

Mit is kell tudnunk a dihidrotesztoszteronról?

A dihidrotesztoszteron (DHT) egy androgén hormon, elsősorban a prosztatában szintetizálódik, a herékben, a hajtüszőkben és a mellékvese kéregben egy ún. 5 alpha reduktáz enzim munkája révén. Úgy képes termelődni, hogy csökkenti a tesztoszteron  4,5 dupla-kötését. A DHT kb. 3-szor erősebb affinitása van az androgén receptorok felé, mint a tesztoszteronnak.  És kb. 15-30-szor nagyobb affinitása a mellékvese által termelt egyéb androgén hormonmokhoz képest! Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyivel erőszakosabban képes kapcsolódni az amúgy tesztoszteronnak fenntartott receptorokhoz a sejteken!A magas DHT szint felelőssége a férfiak szervetében: - férfias kopaszodás- prosztata hiperplázia (megnagyobbodás)- prosztata rák Éppen ezért a megoldást a szakember abban látja, hogy meg kell akadályozni a tesztoszteron DHT-vá alakulását.Mivel a progeszteron egy igen hatékony 5-alfa reduktáz gátló (az 5-alfa reduktáz az az enzim, mely a tesztoszteront DHT-vá alakítja), a korral járó progeszteron szint csökkenés hozzájárul ahhoz, hogy egyre több tesztoszteron tud DHT-vá alakulni. A progeszteron szint helyreállítása segít abban, hogy megfelelő mennyiségű 5alfa-reduktáz enzim legyen gátolva a férfi szervezetében, így tudjuk meggátolni a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná alakulását, mely egyébként képes volna a prosztata sejtek kórós burjánzását előidézni. Összefoglalva, egy alacsony dózisú természetes (gyógynövényes) progeszteron pótlással meg tudjuk védeni a férfiakat a prosztata ráktól. Dr. Lee-nek rengeteg olyan ?véletlen? férfi páciense volt, akik úgy kerültek kapcsolatba a progeszteronnal, hogy a feleségeiket kenték be progeszteron krémmel. Egy pár ilyen ?segítőkész? hónap után, a férfiak azt figyelték meg magukon, hogy a megnagyobbodott prosztatájuk erőteljes zsugorodásnak indult, a vizelési gondjaik is kezdtek megoldódni, nem beszélve arról, hogy fokozatosan visszatért a libidójuk. Igen sok prosztata rákos férfi beteg arról számolt be, hogy progeszteron szint helyreállítás alatt az orvosaik által rendszeresen mért ún. PSA szintjük (Prosztata Specifikus Antigén) jelentősen csökkent, illetve a daganat nem fejlődött tovább, sőt! Léteznek bizonyos szintetikus 5-alpha reduktáz gátló szintetikus gyógyszerek, melyeket prosztata megnagyobbodás, prosztata rák és hajhullás esetén alkalmaznak. Hatékonyak ugyan, de igen sok mellékhatással járnak, mint pl. az impotencia, abnormális ejakuláció vagy erekciós problémák. Ma már tudjuk, hogy a progeszteron a természetes 5-alpha reduktáz gátló a férfi szervezetben. Természetes, azaz maga a szervezet is ezzel oldja meg a problémát!

 

A prosztata rák erőteljes terjedése

A prosztata problémák jelentik a leggyorsabban növekvő egészségügyi problémát a nyugati, fejlett országok férfi lakosságának körében és sajnos a tendencia csak egyre rosszabb. A normális sejtek rákos sejtekké alakulásának az oka egy és ugyanaz mind a ?női? mell, petefészek vagy méhnyak rák esetében, mind pedig a prosztata rák esetében. Ezen szervek szövetében, a rák kezdemény (kóros proliferáció) kialakulásának az oka elsősorban az ösztrogén dominancia, melynél egész pontosan a xeno-ösztrogén hatásokra kell helyeznünk a hangsúlyt. A prosztata rák előfordulásának az esélye egyre nő a korral. A prosztata rákban szenvedő férfiak többsége az USA-ban 65 fölött van. A prosztata rák egy lassan fejlődő rákfajta, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy gyorsabban fejlődik fiatal férfiakban. A 65 fölötti korosztálynál a prosztata tumor duplázódási ideje általában 5 évre tehető. Ha ezt összehasonlítjuk a nőknél jelentkező mellrák tumorral, amely általában 3-4 hónap, akkor láthatjuk a hatalmas különbséget. Ha a prosztata rákot nem kezeljük, képes átterjedni a csontokra.

 

Az ösztrogén dominancia veszélyei férfiaknál

Sok férfi nem akar segítséget kapni, mert vagy nem kíván szembenézni a problémájával vagy netán azt hiszi, hogy a progeszteron pótlás nőiesítő hatásokat hozhat magával. Ez az elképzelés nem is állhatna messzebb a valóságtól, azaz NEM IGAZ! Férfiak! Az elsőszámú női nemi hormon az ÖSZTROGÉN! Csupán az ösztrogén felelős a külső nemi jegyek kialakulásáért! A férfiakban, a korral az ösztrogén szint lassan, de folyamatosan emelkedik, míg a progeszteron és tesztoszteron szintjük sajnos fokozatosan csökken. Azaz, a kor előrehaladtával ösztrogén dominancia alakulhat ki? Minden érték pontosan mérhető nyálból. Amerikában több, mint 20 éve nyálból mérik a szteroid hormonokat. Az egyértelmű és félreérthetetlen jele a férfiakban kialakuló ösztrogén dominanciának, a kóros mell növekedés, azaz a gynecomastia. Ha ezt tapasztaljuk, egyértelműen alacsony a férfi progeszteron és tesztoszteron szintje és ennek köszönhetően képes kívülről bejutni és teret hódítani a xeno-ösztrogén (ösztrogént mimikáló vegyületek). Réges-rég tudjuk, hogy a prosztata az ösztradiol, a progeszteron és a tesztoszteron befolyása alatt áll és azt is, hogy a kor előrehaladtával csökken a férfiak progeszteron és tesztoszteron szintje. Viszont, ha ebben az állapotban valamiért az ösztradiol szintje nem csökken, hanem stagnál vagy esetleg még növekszik is (külső hatásra), akkor bizony ez a férfi ösztrogén dominanciában szenved. És mindennemű kutatás ezen a téren teljes egyetértésben azt igazolja, hogy az ösztradiol előidézője, okozója a nemi rákoknak! A túl sok tesztoszteron sem megoldás, mert a tesztoszteron ösztradiollá alakulhat, amely ödémát, prosztata megnagyobbodást, nemiszerv sorvadást, alacsony libidót és rákot okozhat.

 

Túlsúly

A túlsúly egy újabb faktor, mivel a zsírsejtek képesek ösztrogént termelni, amely utána előidézi a prosztata proliferációját. Amikor az ösztrogénekről beszélünk, folyamatosan említjük a proliferáció szót, ezért fontos pontosan érteni mit is jelent ez. A proliferáció egy latin szó, amely azt jelenti burjánzás, osztódás útján való szaporodás, kórós sejtszaporulat, szaporodás, gyarapodás, szaporulat; terjedés, térhódítás, növekedés, sarjadzás stb? Azaz, az ösztrogén amikor azt mondjuk, hogy proliferációt okoz, azt értjük alatta, hogy azt az üzenetet viszi a célsejteknek, hogy szaporodjanak, sokasodjanak, osztódjanak. A folyamatos vagy gyakori kitettség a xeno-ösztrogéneknek, mint pl. a rovarirtók vagy permetszerek, festékek, hígítók, műanyagok, stb hozzájárulnak az ösztrogén dominanciához.  A középkorú férfiak sincsenek védve az ösztrogén dominanciától, mely náluk általában olyan tüneteket okoz, mint a kórós súlygyarapodás, a normálisnál nagyobb ?mellek?, epehólyag problémák, idegesség és alvászavarok, prosztata megnagyobbodás, amely pedig vizelési rendellenességhez vezet.

 

A csontritkulás problémája

Segít a progeszteron a férfiaknál a csontritkulással szemben? Igen, segít.

A progeszteron ugyanúgy aktivizálja az oszteo-blasztokat a férfi szervezetében, csak úgy, mint a nőknél, amely el fogja végezni az új csontszövet létrehozását.

 

Konklúzió

Nem győzzük hangsúlyozni: a csökkent tesztoszteron szint csak egy okozat, maga az ok a Progeszteron hiánya, amely képes lenne megakadályozni a "jó" tesztoszteron "rossz" dihidrotesztoszteronná való átalakulását. Márpedig, ha a tesztoszteron nem alakul át, akkor a xeno-ösztrogének sem képesek bejutni és rombolást okozni a férfiak szervezetében. Így a szakember a valódi megoldást abban látja, hogy szinten tartja a férfi egészséges progeszteron szintjét természetes módszerekkel, ezzel megelőzve a tesztoszteron átalakulását, ami egy sor nem kívánatos állapothoz és tünethez vezetne.

 

Tüneteket, amelyek azt hivatottak jelezni, hogy csökkent a férfi progeszteron és tesztoszteron szintje, azaz veszélyben van:
 • Letargia, csökkent energia
 • Csökkent nemi vágy (alacsony libidó)
 • Erekciós problémák
 • Izom, illetve ízület gyengeség és fájdalom
 • Ingerlékenység
 • Here ciszták, here rák
 • Alvászavar
 • Depresszió
 • Csontritkulás (prosztata műtét után)
 • Prosztata megnagyobbodás
 • Prosztata rák
 • Hajhullás, hajminőség változás
 • ?Mellek? kialakulása
 • Testszőrzet csökkenés (nemi tájékon is)
 • Nemi szerv méretcsökkenés vagy sorvadás
 • Terméketlenség (sperma kvalitás problémák)
 • Impotencia (nincs kielégítő erekció)

 

 

 

.
 
Copyright 2008. Minden jog fenntartva.